+(073) 615 99 40 Wisent 14 - 's Hertogenbosch

Topsport in de zorg

Met bewondering kijk ik naar topsporters. Waar halen ze de motivatie vandaan om iedere dag zo hard te trainen? Zichzelf tot het uiterste te dwingen, en dan nog een stapje extra doen. De discipline om niet een burger te eten of een biertje te gaan drinken met vrienden. Je levensstijl zo aan te passen.

Veel dokters en verpleegkundigen hebben het afgelopen anderhalf jaar ook topsport bedreven. Ze hebben keihard  gewerkt, en zullen dat de komende tijd nog blijven doen. Uit noodzaak. Uit plicht. En  ook uit motivatie. De motivatie die we bij iedere dokter zien. Om het leven van anderen iets beter te maken, ertoe te doen. Je calling als dokter.

Maar met alleen deze calling ben je er nog niet. Wat zorgt er nog meer voor dat jij gemotiveerd naar je werk gaat?

Volgens de Zelfdeterminatietheorie (ZDT) van Deci & Ryan zijn er 3 psychologische basisbehoeften. Deze behoeften zijn super belangrijk,voor je persoonlijke ontwikkeling en om met plezier je werk te kunnen doen.:

  1. Autonomie.
    Je hebt de vrijheid om je werkzaamheden op jouw manier uit te voeren en hebt invloed op welke activiteiten je doet.
    Dit gevoel van psychologische vrijheid komt tot stand als je de kans krijgt om zelf mee te kunnen beslissen of keuzemogelijkheden krijgt. Maar ook als je snapt waarom je bepaalde werkzaamheden moet doen.
  2. Verbondenheid
    Je voelt je verbonden met je collega’s en het team waarin je werkt. Je hebt het gevoel dat je erbij hoort.
    De wens om je geliefd, gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en om ook zelf voor anderen te zorgen. Je wilt sociaal contact, maar dat contact moet ook betekenisvol zijn.
  3. Competentie
    Je hebt het gevoel de capaciteiten te hebben om goed te kunnen functioneren, oftewel je hebt vertrouwen in je eigen kennis en vaardigheden en zit lekker in je vel.
    Het gevoel van competentie helpt je te ontwikkelen en zorgt ervoor dat je flexibeler omgaat met veranderingen.

De omgeving kan deze basisbehoeften sterk beïnvloeden. Als dokter kom je alleen goed goed tot je recht als je wordt uitgedaagd, ruimte krijgt om je met boeiende werkzaamheden bezig te houden en (positieve) feedback ontvangt. In een chaotische of gecontroleerde omgeving met veeleisende werkkenmerken als emotioneel belastend werk en invloed op werk-privé balans, word je groei geblokkeerd en voel je je gefrustreerd met risico op demotivatie en contraproductiviteit.

Juist ja, hoor ik je denken. Maar wat kan ik nu concreet hiermee?

Check voor alle drie de behoeften eens hoe het er bij jou persoonlijk voor staat. 

Ervaar je voldoende autonomie? Of zou je meer invloed willen op hoe je dag eruit ziet? Wellicht kun je de context of taken die je uitvoert iets aanvullen of veranderen? Leuk je werkomgeving op of ruil een taak met een collega. Niet iedereen vindt tenslotte dezelfde taken leuk of vervelend.

Hoe staat het met de verbondenheid? Alle heidagen en teamuitjes werden afgelopen jaar afgelast. Maak weer eens ruimte voor sociale activiteiten met je collega’s en deel verhalen. Je zult zien dat jullie nog prettiger met elkaar zullen samenwerken.

Hoe competent voel je je? Afgelopen jaar heeft wel bewezen dat dokters zich flexibel kunnen aanpassen aan verandering. Hoe voelde dat voor jou? Heb je behoefte om over een bepaald onderwerp nog een cursus te doen of een boek te lezen?

Zijn alle drie de behoeftes bij jou dik in orde? Ga zo door!

Kun je wel wat steun gebruiken? We helpen je graag.

Esther

Meer tips & trics ontvangen van onze experts?

No personnel found, please create the personnel post to use the item.