+(073) 615 99 40 Wisent 14 - 's Hertogenbosch
Krijg regie over het krachtenveld in de gezondheidszorg

Leergang Strategisch Leiderschap

Een bijzonder samenwerkingsverband

Strategisch Leiderschap voor Medisch Specialisten

Voor deze leergang hebben de University of Groningen Business School, Q3 Performance en Aletta Jacobs School of Public Health hun krachten gebundeld om een waardevol programma samen te stellen. 

Wil je klaar zijn voor een volgende carrièrestap en wil je – met je groep, maatschap of team – effectiever worden in het krachtenveld van de zorg? En een gelijkwaardig sparringpartner zijn voor manager of bestuur? Deze interactieve leergang voor ervaren medisch specialisten biedt een combinatie van actuele academische inzichten en praktische kennis. 

Je herkent je in deze vragen:

  1. Ik heb net een functie gekregen als bestuurslid van onze coöperatie en voel me nog een beetje een groentje, hoe zorg ik dat ik beter onderlegd raak in deze nieuwe rol?
  2. Ik ga medisch manager worden, maar heb nog weinig idee met welke actoren ik allemaal te maken heb, wie betaalt en bepaalt?
  3. Waar, hoe en bij wie kan ik invloed uitoefenen om mijn projecten te laten slagen en de zorg te leveren die ik wil leveren?
Niets blijft onbesproken

De thema's

Hoe positioneer je je binnen het systeem van goede zorg

Begrip van de omgeving waarin je functioneert als arts is cruciaal om te kunnen meedenken met beslissingen. En daarbij gaat het niet alleen om het eigen ziekenhuis, maar ook het grotere zorgsysteem waar het deel van uitmaakt. Wat zijn de belangen, wie zijn betrokken partijen en hoe zijn die georganiseerd?

Hoe geef je leiding aan efficiënte en effectieve zorg

Als leidinggevende in deze dynamische omgeving zijn nieuwe inzichten voor omgaan met, en leiding geven aan verandering zeer waardevol. Niet alleen organisatorische veranderingen maar ook ontwikkelingen in het medisch domein, denk aan de opkomst van e-health of waardegedreven zorg.

Hoe realiseer je ‘geneesplezier'?

In management en bestuur is begrip van wat artsen drijft cruciaal: de roeping en zingeving (calling) enerzijds en de verbondenheid met collega’s comradeship) anderzijds. Hoe zet je dit op de agenda naast de ‘hardere’ bespreekpunten en hoe kunt je hiermee aan de slag gaan?

Wat mag je verwachten

Het programma

We starten met de impact van ontwikkelingen in het zorglandschap. Vervolgen met de vraag hoe je binnen zorgorganisaties efficiënt en effectief zorg kunt organiseren. En ronden af door te onderzoeken hoe processen op individueel en teamniveau zo goed mogelijk kunnen verlopen. Daarbij werken we met casuïstiek vanuit je eigen werk, zodat de toepasbaarheid van de academische kennis op uw praktijk direct duidelijk is. Dit draagt bovendien bij aan je ontwikkeling van een concrete visie en strategie voor je eigen groep en medewerkers in de loop van deze opleiding.

Na afronding beschik je over de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van organisatie, leidinggeven en geneesplezier en over de kennis om deze inzichten naar de praktijk te vertalen.

De opleiding duurt zes dagen, waarbij steeds 2 dagen aansluitend op elkaar gepland zijn, met een avondprogramma en diner (er is overnachtingsmogelijkheid op de opleidingslocatie). Buiten de cursusdagen is de tijdbesteding aan voorbereiding minimaal, je gaat vooral op locatie aan de slag.

Elke cursusdag (of dagdeel) bestaat uit een combinatie van kennisoverdracht door academisch experts, aangevuld met cases van medisch specialisten. Het programma wordt gehouden op Landgoed De Havixhorst (De Schiphorst).

Uitgebreide informatie over het programma?

Data voorjaar '25

  • Donderdag 6 en vrijdag 7 maart
  • Donderdag 10 en vrijdag 11 april
  • Donderdag 15 en vrijdag 16 mei 
Laat je inspireren

Trainers

  • Huib Cense

    Expertise: head of Dutch Delegation UEMS Council, opleider heelkunde, als voormalig voorzitter Raad Kwaliteit en vice-voorzitter Federatie Medisch Specialisten initiator van het Visiedocument Medisch Specialist 2025

    Huib Cense
    chirurg Chirurgengroep Noord West
  • Expertise: waardegedreven zorg, verandermanagement en continue verbetering in de zorg (Lean, SixSigma)

    Oskar Roemeling
    Kerndocent van de opleiding, universitair docent Verandermanagement in gezondheidszorg RUG, coördinator Aletta Jacobs School of Public Health
  • Expertise: organisatieverandering, informatiesystemen en implementatie, in het bijzonder in de gezondheidszorg

    Albert Boonstra
    Hoogleraar Informatiemanagement RUG
  • Expertise: medische technologie, economische evaluaties van gezondheidszorg, ethische en juridische implicaties, implementatie van innovaties.

    Erik Buskens
    Hoogleraar Health Technology Assessment RUG/UMCG
  • Expertise: Calling & Comradeship, professionele ontwikkeling van medisch specialisten

    Myra van den Goor
    Directeur, oprichtster Q3Performance
  • Expertise: innovatie- en technologiemanagement

    Eveline Hage
    Universitair docent RUG
  • Expertise: sociaal-economische gezondheidsverschillen

    Jochen Mierau
    Hoogleraar Economie van de Volksgezondheid & wetenschappelijk directeur Aletta Jacobs School of Public Health
  • Expertise: (werk)situaties waarin intra- en inter-group dynamics een rol spelen.

    Floor Rink
    Hoogleraar en onderzoeksdirecteur Organisatiegedrag, RUG
Alle praktische info op een rij

Samengevat

Voor wie

De ervaren medisch specialist. 

 

 

Duur en data

6 dagen

6 en 7 maart
10 en 11 april
15 en 16 mei

2025

Locatie

Landgoed De Havixhorst, Schiphorsterweg 36, 7966 AC De Schiphorst en Narline in Zuidwolde (Dr.)

Kosten

€ 5.625,- (vrijgesteld van BTW)

Inclusief lunch & diner

Accreditatie

34 accreditatiepunten

 

 

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleiding?

Neem contact op met Marike ten Thij-Douwes

Marike ten Thij-Douwes