+(073) 615 99 40 Wisent 14 - 's Hertogenbosch

Omdenken

Omdenken

‘In de vorm van een rondvraag liet je iedereen aan het woord over de positieve eigenschappen van alle collega’s. Dat was heel waardevol en verbindend, maar je moet juist ook de minder goede dingen benoemen. Die feedback hebben we nodig om onszelf te kunnen verbeteren.’

Het bekende motto ‘je kunt alleen maar leren en groeien van zwakke kanten of dingen die verkeerd zijn gelopen’. Dat is echt zo’n totale onzin. Je kunt juist hartstikke veel leren van wat goed gaat, waar jijzelf en je team goed in zijn. Zodat je dat nog vaker kunt doen. Dáár groei je van. Vanuit motivatie, vanuit positiviteit, van wat er al wél is. Het verbaast me dan ook dat we weten dat een focus op sterke kanten veel beter werkt, en in de praktijk trekken we ons daar bar weinig van aan. Daar blijven we vooral lekker pushen op verbeterpunten, op wat fout is. Want ja, je moet altijd verbeterpunten hebben….

“Ik heb nog nooit een wedstrijd gewonnen door me te focussen op de zwakke kanten en verbeterpunten.” –Marc Lammers, voormalig hockey bondscoach.

Weg met die verbeterpunten dus en starten met het omarmen van de sterke kanten. Het mooie daarvan? Je hoeft niets nieuws te doen of iets anders te doen. Je hoeft alleen maar iets meer te doen van wat er al in jou of je team zit. Dat motiveert echt veel meer dan (weer) iets anders of extra’s moeten doen.

Zomaar wat tjakkaa-achtig geklets vanuit de praktijk? Nou, dat dacht ik dus niet. Er is een bak aan evidence die ons laat zien wat het je brengt, een zogenaamd ‘strength-based’ klimaat, je aandacht richten op wat wél.
Wat dan zoal?

 • Het geeft een enorme boost aan je calling, je gedrevenheid
 • Je wordt er creatiever en socialer van
 • Je empathisch vermogen wordt groter
 • Het stimuleert je pro-activiteit en innovatiekracht
 • Je gaat beter presteren
 • Het heeft een positief effect op je well-being

Best lekker toch? Nog even wat cijfers van Gallup, een groot Amerikaans onderzoeksbureau, die doen al super lang onderzoek doen naar motivatie en werkbeleving: in een werkomgeving waar je vooral ingezet wordt op je sterke kanten, voelt 73% van de medewerkers zich gemotiveerd. Een omgeving waar de nadruk ligt op ‘verbeterpunten’  motiveert maar  9% van de mensen.

Ook als het gaat over patiëntveiligheid zie je dat deze positieve benadering langzaam wordt omarmd. Safety I, dat is zeg maar de ‘old school’ benadering: je kent het wel, de grote loep op alles wat er fout gaat en wie dat fout doet. Want er mag zo weinig mogelijk verkeerd gaan. Op deze manier ga je er helemaal aan voorbij dat het bijna altijd goed gaat. Daar kijk je niet naar en daar heb je het nooit over. Gelukkig hebben we nu Safety II, met het motto: als professional ben je de oplossing in plaats van het probleem. Over omdenken gesproken. Dat klinkt ook meteen een stuk sympathieker en motiverender. De move dus van ‘er mag zo weinig mogelijk fout gaan’ naar ‘zorgen dat er zoveel mogelijk goed gaat’. En dat versterken en ondersteunen.

Het is dus uitgebreid onderzocht en geen rocket science: je werkt stukken vrolijker en gemotiveerder als je op je talenten wordt ingezet. En van successen krijg je zelfvertrouwen en energie. Daardoor groei je. Doe dus meer van waar je al goed in bent.

Hier kun jij morgen zelf mee aan de slag:

 • Vier je successen
  Ga er eens ff voor zitten: waar ben je tevreden over, waar ben je trots op als je naar de afgelopen periode kijkt? Wat was jouw aandeel en hoe kun je dat vaker inzetten? Als groep geldt precies hetzelfde: begin je vergadering eens met terugkijken naar wat goed ging, wat jullie goed hebben aangepakt. Dat kan medisch inhoudelijk zijn, maar het kan ook gaan over die ingewikkelde situatie met collega’s van een andere groep, en dat jullie dat goed hebben opgelost.
 • Doe eens gek, geef een compliment
  Het is super motiverend om terug te horen als je iemand hebt kunnen helpen. Of dat nu praktisch meekijken is of dat luisterende oor. Waardering krijgen vind je als dokter hartstikke belangrijk, blijkt uit mijn onderzoek. Dat geldt voor jou en dus net zo goed voor jouw collega. Laat dat dus weten. En nog eens en nog eens, want je hebt drie complimenten nodig om één kritiekpunt te kunnen verteren. Je werk als team echt stukken lekkerder als je ook laat weten waar je blij mee bent.
 • Ga op zoek naar je ‘sweet spot’
  Wat je sterke kanten zijn? Dat zijn die eigenschappen die ervoor zorgen dat je op je best bent: dat je top presteert en je daarbij ook nog eens happy en energiek voelt. Ga eens bij jezelf na welke eigenschappen dat zijn. En als je durft, vraag het eens aan wat goede vrienden of collega’s. En als team: zorg dat je weet wat je als groep in huis hebt. Maak gebruik van elkaars sterke kanten en bouw zo je optimale ‘elftal’.

Geniet van alles wat goed gaat! En als je nog veel originelere manieren hebt om daaraan bij te dragen, laat het me dan vooral weten.

Myra

 

Meer tips & trics ontvangen van onze experts?

Myra van den Goor
Algemeen Directeur