+(073) 615 99 40 Wisent 14 - 's Hertogenbosch

Hoe blij ben jij met jezelf?

Hoe blij ben jij met jezelf?

Wie herkent het niet? Na een dag werken kijk je terug op de dag en sta je vooral stil bij de dingen die niet goed gingen. En dat, terwijl er ook zoveel dingen wel goed zijn gegaan.

Waarom doen mensen dat toch, vooral stilstaan bij het negatieve? Evolutionair gezien is het belangrijker om aandacht te hebben voor gevaar dan voor zaken die goed gaan. Tegenwoordig komen we, gelukkig nog maar zelden in direct levensbedreigende situaties terecht. Toch is ons brein nog steeds afgestemd op gevaar/negativiteit. Gevolg is dat we vaak ontevreden zijn over onszelf en ons functioneren in plaats van trots zijn op onszelf. Daarnaast zijn dokters opgeleid om problemen op te lossen en nemen we dat vaak als uitgangspunt in plaats van het goede waar we naartoe willen of wat er nu al is.

Waarderende benadering, wat levert het jou op?

Vanuit de positieve psychologie is veel onderzoek gedaan naar het belang van een waarderende benadering. Het komt er in essentie op neer dat je uitgaat van positiviteit, van successen en van talenten. Je werkt veel vrolijker als je op je talenten wordt ingezet. In plaats van dat je wordt gepushed op je verbeterpunten. Zoals Marc Lammers, oud bondscoach van de Nederlandse hockeydames zei: “Ik heb nog nooit een wedstrijd gewonnen door me te focussen op de zwakke kanten en verbeterpunten. Een groot Amerikaans onderzoek bureau liet zien dat 73 % van de mensen zich gemotiveerd voelt in een werkomgeving waarin de focus ligt op sterke kanten. En dat slechts 9 % zich gemotiveerd voelt in een omgeving waarin de nadruk ligt op verbeterpunten. Deze benadering maakt mensen gedrevener, proactiever, socialer en creatiever. Ze presteren beter en voelen zich overall beter.

Genoeg reden om met een positieve bril naar jezelf en je omgeving te kijken toch? En het mooie is dat jij niet alleen meer energie en zelfvertrouwen krijgt; je omgeving profiteert daar ook van.  Deel je successen ook en vraag naar successen van anderen! Je zult merken dat het bijdraagt aan een positieve vibe.

Om je op weg te helpen met meer waardering naar jezelf te kijken, kun je deze vragen invullen. Veel succes en plezier hiermee!

Saskia

Meer tips & trics ontvangen van onze experts?

Saskia Knoops
Associate partner