+(073) 615 99 40 Wisent 14 - 's Hertogenbosch

De impact van COVID-19 op het welzijn van dokters

Veel onderzoek rond Covid-19 richt zich op de effecten voor patiënten en alles wat met vaccinatie te maken heeft. Maar hoe zit het met de dokter? Daar hebben wij, Q3 samen met de Universiteit Twente, naar gekeken. Hoe?

 

 
 
Zes veranderingen in de dagelijkse praktijk tgv Covid-19
Door Covid-19 veranderde er acuut van alles in de dagelijkse manier van werken voor iedereen.
Als dokter heb je de volgende zes veranderingen opgemerkt:
 
 
 
 
 

Conclusies van deze Covid-19 veranderingen op het welzijn van dokters
  1. Als het om mensenwerk gaat, doet menselijkheid ertoe
    Dat patiëntenzorg voor jou als dokter centraal staat, zal geen verrassing zijn. Wel verrassend is, dat je als dokter jouw eigen gevoel van welzijn voor een groot deel laat afhangen van het gevoel of je goede patiëntzorg kunt leveren

  2. Positieve effecten
    Samen binnen de (on) mogelijkheden de beste zorg leveren, de veerkracht en flexibiliteit om je continu aan te passen, schotten die wegvielen, samenwerken met veel andere disciplines, andere taken op je nemen: daar kijk je als dokter met trots en tevredenheid op terug.

Natuurlijk is het niet alleen een positief verhaal, er is ook sprake van frustratie, druk en stress door alle veranderingen die er zijn geweest en nog zijn; zaken die een belemmerend effect hebben op het welzijn. We hebben deze zaken samengevat in onderstaande figuur:
 
 
 
 
 
 
 
Benieuwd naar onze tips en aanbevelingen?
 
 
 
 

Bovengenoemde resultaten en het E-book zijn gebaseerd op ‘The Influence of Covid-19 on Physician Well-being Through Sudden Changes in Organizational Routines’, masterthesis van LA Sander, Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences, Twente University.

Meer tips & trics ontvangen van onze experts?

Saskia Knoops
Associate partner